Овде неделата се губи

/, Блесок бр. 84/Овде неделата се губи

Овде неделата се губи

Немав дом
Бродот што ме донесе
Овде неделата се губи
Четвртата

Од англиските преводи на Омид Гареман и Рошанак Бигона, превела Бела Глигорова

Светот се престори во шаховска табла
Со крстопати небаре линии
Триаголник чии наведнати страни ќе се повијат
Врз овој мртов коњ
Кој и пат да го избереше, јас бев загубена
Немав дом
Куфер со високи стреи
Четири фустани и едно дрво
Корен да ме крепи во студените денови
Небо од затегнати патенти

Градови со преслап
Затскриен шарм
Сеќавање на моминската црна веѓа
Натопена од дожд

И тогаш, клекна за да ја видиш
Месечината, дупка небесна
И секаде каде што е можно да се загубиме
Таа ќе ги пренасочи песните
И ќе го испреврти сонот, одзади нанапред

Тоа беше само твоето око
Кое ја испишуваше смртта која се нишка
Или ѕверката што ќе ми ја проголташе раката
А априлските кртови
Не ќе ја сфатеа раната сериозно
Осум години
Се истанчија
Како сливови прачки
А самотијата има мал клун

Од каде и да пристигна
Јас се вратив
Понекогаш љубовта ме носеше наваму
Понекогаш јас ја носев љубовта во своите канџи

И оваа соба се збогува
Со лудак зад прозорските стакла
За да бликне смеата

Лето со скапана бела покривка
Го продадов Ниче
Старинското чиниче за каша и садот за шеќер
А виолетовиот фустан од гардеробата
Е веќе износен

Немав дом
А низ шевот на ова бегање
Потскокнуваше иглата

Ти не беше опашот на облакот
И ветерот не ќе ги следи ромбовите
Ќе ме нема подолу од божјата дупка
Поблескава од гулабицата
Која е моја рожба
И која одлета далеку од мене
Црни зборови се откраднуваат
Од дивите усни на жената

Планина од освоени граници
Бел песјак во гласот на тревата
Дали ветерната патека
Дојде до твојот дом
Низ овие стихови?

АвторАзита Гареман
2018-08-21T17:20:54+00:00 јули 1st, 2012|Categories: Поезија, Блесок бр. 84|