Несоница

Несоница

Несоница
Разговор
На едно дрво
Чудесно е што се будиме заедно…
Приспивна за мачката
Бензинска пумпа
Рибата
Заливот

Избор и препев: Магдалена Хорват

Во огледалото на масата, месечината
се загледала во бескрајот на далечината
(и можеби гордо, се гледа себеси,
но никогаш не си дели насмевки)
подалеку и отаде секакво спиење,
или таа можеби спие дење.

Од Вселената напуштена, солзи не лее;
таа би ѝ рекла по ѓаволите да оди,
и веднаш би си нашла некои води,
или огледало, над кои ќе бдее.
Да ја врзам и јас во пајакова мрежа
и во бунар да ја фрлам сета грижа:

во тој свет кој испревртен е така
што затвореното секогаш е отворено
што сенките се всушност тела
што будни сме преку ноќ цела
што небото е плитко колку морето
што е длабоко, и така што ти ме сакаш.

АвторЕлизабет Бишоп
2018-08-21T17:21:18+00:00 април 14th, 2007|Categories: Поезија, Блесок бр. 53|