Нежност

Нежност

Нежност
Горд
Чистота
Уште само
За наивноста
Се навикнав
Од прошетката
Разденување
Сончоглед
Приквечерина

Ах, кој беше тој,
што молеше…
Паметам: Пред прагот
се двоумеше, онеме.
Стоеше (трпелив како статуа)
и гледаше во мене,
и во мене гледаше,
како покрај него ги предам
своите мрежи,
како блескаво му ги
покажувам.

Ах, кој беше тој,
што молеше…

Небаре никогаш не замина.
Само молчеше.
А не допре ништо мое
ниту очите
како кога во темница се шета
по сопствениот стан…

АвторВера Прокешова
2018-08-21T17:21:00+00:00 септември 8th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 74|