Нежност

Нежност

Нежност
Горд
Чистота
Уште само
За наивноста
Се навикнав
Од прошетката
Разденување
Сончоглед
Приквечерина

Си оди дома.
Ти во тивкото фоаје
не ги испружуваш рацете, жешка,
долгиот фустан сладок како мед
тажно те полева;
во собата паѓа
светлоста од миризбата,
филџаните се чисти, гладна
трпеза, кратко потоа
ти станува нејасно: Отиде,
или и умре?

АвторВера Прокешова
2018-08-21T17:21:00+00:00 септември 8th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 74|