Минатата ноќ поет ми го спаси животот

/, Блесок бр. 70/Минатата ноќ поет ми го спаси животот

Минатата ноќ поет ми го спаси животот

Приказни од Шормал
Последниот Валцер
Тежината
Сезона на крв (4)
Вистинска приказна за мечокот (Стокхолм, 2001)
Минатата ноќ поет ми го спаси животот
Крилја од чад
Помеѓу деновите

1
Тешко жичено интро,
еден фустан врзан со меланхоличен декор
колебливи чекори во неудобни чевли.
Јас не сум навикнат да танцувам наназад:
ти води, јас ќе следам, не
се совпаѓам со твојот сигурен танц.

Дозволи јас да кажам:
Не крши го шармот
oдречи ја магијата
не пиј ја напивката
изгреби ги назад деновите.
Ние сме надвор од времето.

2

Доаѓаме во животот
вртејќи се кон последниот валцер
и со секоја револуција
јас доаѓам поблиску, вртешки дервиш
екстатичен и блажен
во непознатото.

АвторРаман Мундаир
2018-08-21T17:21:03+00:00 февруари 14th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 70|