Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

/, Блесок бр. 60/Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

Салфетка
Патриотска песна
Алжир
Блуз за третиот бакнеж
Глупава убавина
Цезар Валехо (или, 12 стихови за Лебот на срамот)
Љубовна песна за Вислава Шимборска

На третиот стих, можеби ќе зоврие солза во печките на окото
Кога ќе разбереш дека собирал шишиња по улици
За да преживее.
Човек може да го замисли свиениот грб, раката која се пружа
Кон грлото на шишето, отсеченото парче од лебот на срамот.
Од овој агол, тешко е да се заситиш дури и од париски нозе
Споени во бедрата на девојките со кои Господ се смеел
Во собата за испорака.
А ти, г-не Министер за Глад, не вели дека во празен стомак
Му се печеле песните, не потсетувај нè дека убавината го бие
Житото пред печките на пеколот да го претвори во леб. Човек може
Да замисли дека тој е птица и да остави трошки на прозорецот.

(Од англискиот превод на Роберт Манастер и Хана Инбар)

2018-08-21T17:21:10+00:00 јули 3rd, 2008|Categories: Поезија, Блесок бр. 60|