Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

/, Блесок бр. 60/Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

Ме викаше Пежо зашто за неа имав 306

Салфетка
Патриотска песна
Алжир
Блуз за третиот бакнеж
Глупава убавина
Цезар Валехо (или, 12 стихови за Лебот на срамот)
Љубовна песна за Вислава Шимборска

Превод на македонски: Игор Исаковски

Времето е
тенко
како салфетка која ги брише
трошките од зборови
од под усната.
„Убаво си помина?“ прашува. „Кажи им на пријателите.“
„Не беше добро? Кажи ни зошто.“
А ние, како и устата, никогаш не сме задоволни
со менито на телото
а љубовта на крајот од ноќта
е превртен стол
врз ресторанска маса.
Со нозете во воздухот,
со главата во облаците од подот.

(Од англискиот превод на Вивијан Идн)

2018-08-21T17:21:10+00:00 јули 3rd, 2008|Categories: Поезија, Блесок бр. 60|