Книга Битие

Книга Битие

Време
Смрт
Книга Битие -апокриф-
Во Шлегово куќа шимширова *
Lettre

Пребарував под јазикот
– никаков ѕид

Ниту скеле за природа нова
– ни ноќ

А зборот див, затворен почеток
– во ехо

И смртта ќе мине, и друг пат
– Ќе фатам

А не ќе знае земјата
– зошто во тишина

Траев, под јазикот
– длабок ли бев

Та ништо не знаев кога кажав
– ОД НИШТО – Сè!

Вие пак велите
– Он го создаде светот.

АвторЛидија Димковска
2018-08-21T17:22:06+00:00 јануари 1st, 2000|Categories: Поезија, Блесок бр. 12|