Како мирисаат книгите

/, Блесок бр. 37/Како мирисаат книгите

Како мирисаат книгите

На меѓународната линија Минхен – Солун
Пишување
Огледалото на бродоломникот според песната ГРАД на Констанин Кавафис
Оправдание
Инфинитиви
Молчење
За заборавот
Загубени ракописи
Како мирисаат книгите

Понекогаш, со саати
почнувам да го отстранувам секој говор.
Упорно ги сокривам зборовите, и себеси,
како нивен божемен творец,
се тргам заедно со нив. Своите чувства,
искуства и земните доживувања, едноставно,
не ги искажувам: молчам. После таа појаваж
се случува на миг да не можам да го различам
браманскиот начин на живот од тишината
во градската читална. (Тоа, сигурно, е последица
на мојот фетишизиран однос кон книгите.)
И секоја тишина, ќе да е така, располага
со различни значења. Од каква утеха е тогаш
моето восхитување со мистиците?

Велат дека сите приказни се раскажани.
Но, што ако секоја тишина е истрошена,
ако веќе нема што да се премолчи?

АвторПавле Горановиќ
2018-08-21T17:21:36+00:00 јули 1st, 2004|Categories: Поезија, Блесок бр. 37|