Кабаре

Кабаре

Кабаре
Истории
Бегалци
Во центарот на водата
Љубовна песна
Несреќа
Најстариот занает

Во чадот од цигарите на мртвите војници
во нивните метални извици симнувај сѐ
како острици на богати одрази се вкрстуваат
на прстите на банкарот кој аплаудира
на изгладнетиот изглед на нестрпливите тинејџери
што повеќе не можат да поднесат, ја тераат да се соблече
пред нивната експлозија деструктивно да еруптира
насекаде по распараната сцена
а светнатите врвови на лажните градници
му даваат ритам на тешкиот стриптиз на историјата
што бескрајно тропа по тапаните на Балканот
стара африканска песна од Чикаго

Од англискиот превод на Дејвид Мејсон и авторот

АвторЈоргос Кулијарас
2018-08-21T17:20:42+00:00 ноември 9th, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 99|