И други лековити прошетки

/, Блесок бр. 93/И други лековити прошетки

И други лековити прошетки

Учејќи граматика
Третиот плоштад
На самиот себе
Посебен услов
Романтична изјава
Млади Русинки
Грешка
Одвикнување
Крстосување
Било еднаш во Белград

Учејќи ја граматиката на стариот грчки јазик,
со здрвено тело, во неправилна положба;
далечен за поспаните жители на градот,
совршено туѓ и на старите Грци и себеси,
во овие ситни саати, мечтаам за читање на Хомер,
во оригинал.

Зборовите кои не ги разбирам потполно, облиците
кои не ги препознавам, одземаат здив:
го сплеткуваат јазикот како бакнеж в уста.
Но тој туѓ, и долго исчекуван звук
освојува:
како страсти на кои сме им тргнале в пресрет;
доаѓа како почеток и крај
A i Ω.

А кога Одисеј, овој пат засекогаш, ќе ја остави
Итака, и ќе отплови кон бреговите на светот,
станувам од масата, легнувам врз креветот:
врз мирната површина на морето.

АвторДејан Матиќ
2018-08-21T17:20:46+00:00 јануари 3rd, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 93|