Избор песни од „Огнени станици“

/, Блесок бр. 58/Избор песни од „Огнени станици“

Избор песни од „Огнени станици“

Ноќна работа
Заспаната циганка
Саботна вечер
Ќос
Акустична минерална волна
Свилениот пат

Лето.
Еден ќос со ниеден
пердув на опашот.
За греота.

Зема остатоци од сланина,
лушпи од компири, што и да е.
Омилени
му се зрната грозје.

Истрчува
совршен круг преку овалниот
тревник.
Дајте ѝ медал на таа птица.

Следното за што си свесен
е дека носиш глава на ќос,
набљудувајќи ја почвата.
Нов бог пристигнува

со зрна грозје наместо очи.

АвторА. Б. Џексон
2018-08-21T17:21:12+00:00 февруари 25th, 2008|Categories: Поезија, Блесок бр. 58|