Зеницата ми се шири…

/, Блесок бр. 21/Зеницата ми се шири…

Зеницата ми се шири…

Зеницата ми се шири
Коњанику мраку
Ги отфрлам
… Прометеј …
Програмските шеми на моите бранувања

Зеницата ми се шири за да ја
прифати сета светлина за да ја
прифати улицата со сите
луѓе со сите знаци тротоари
зницата ми се отвора и станува
голем темен отвор во кој пропаѓаат
прозорците со заробените делови
од собите во нив се заробени
и сите портети на жени сите
луѓе од истата улица мојата
зеница се отвора се шири се
зголемува до огромни величини
станува црна дупка во која
пропаѓаат сонцето и месечината
и сите други планети особено
земјата особено
земјата

АвторИвица Антески
2018-08-21T17:21:55+00:00 јуни 1st, 2001|Categories: Поезија, Блесок бр. 21|