Жртвен јарец

/, Поезија/Жртвен јарец

Жртвен јарец

Жртвен јарец
Славејот пак меѓу нас
Крајот како нов почеток
Потсетник
Свидетел
Во потрага по генот
Орелот на прометеј
Остров на копно

Толку нечесни работи видов како сведител
толку човечки слабости и гнаси
што тоа ме поразува и понижува
и од тоа се срамам како човек

сеедно што сторителите не чувствуваат ништо
јас нивен сум сведок и, значи, соучесник
и затоа дури не можам ни да им погледнам во очи
оти од нив се срамам, ги презирам и не можам да им простам

а, пред сè, ни себеси што живеев покрај нив
ги гледав како се валкаaт и се јадат како свињи
не им одобрував, но пречесто сал ги игнорирав
и ако проговорев, тоа беше секогаш неминовно доцна.

Да, после сè, јас не требаше ни да се родам, не тие
не, секако, покрај нив, па макар и против нив
оти тие се вечни како мрак, а јас минлив случаен зрак –
ќе појдам да се скријам негде и да замолчам за навек

АвторБогомил Ѓузел
2018-08-21T17:22:17+00:00 март 1st, 1998|Categories: Блесок бр. 01, Поезија|