Дрво полно пребран дожд

/, Блесок бр. 90/Дрво полно пребран дожд

Дрво полно пребран дожд

Св. Фрањо
БахГолдбергГулд1981
Врапче низ болничкиот прозорец
Лавови врз фасадата на катедралата
Sul Campo Del Mare
Прошетка низ Липица ноќе

Препев од словенечки: Лидија Димковска

расти в небо
дури не станеш дрво

полно пребран дожд и ровка земја

што ти може ветрот
кога се облекуваш во цветје?

неповторливоста е твој жезол

ни златото ни среброто
не си го дале телото
за маса, за постела

а кога птиците заспиваат во твојата крошна
не се помрднуваш повеќе

молкот ја заменува азбуката на знамењата

АвторВероника Динтињана
2018-08-21T17:20:49+00:00 јуни 30th, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 90|