Дом

Дом
***
Човечката благодарност
Добар избор
Изгубена илузија

Откако ги создаде
Земјата и народите,
Бог им вдахна дарба на занаетите:
дрводелците
да ги обработуваат деланките дрво,
ковачите да коваат
мали и големи шајки,
судиите да го разликуваат доброто од злото.
Потоа судијата Пилат
се согласи со неправедната пресуда,
дрводелците изделкаа крст
според човечката големина,
ковачите ги донесоа
своите шајки и шајчиња…
Луѓето ги обединија
сите свои вештини
и го распнаа на крст
Божјиот син.

АвторГеорги Константинов
2018-08-21T17:21:57+00:00 април 1st, 2001|Categories: Поезија, Блесок бр. 20|