Добова

Добова

Ivan the Factory
Езекиеловата кола
Краков, Казимирц
Шаламуновиот храм
Амброзија
Коцки
Добова
Замок
Косовел
Етно броенка

Онаа која тргна
да ме одведе дома
сега е на пола пат.

Ноќе патува
по самотни патишта
дење со одмора
со рацете врз очите.

Во темните борови шуми
јаде шишарки и пие снег
од моите тетратки.

Сè уште не ми го знае името.

Ќе го дознае
како и секогаш
ден пред
да ме пронајде.

Тогаш со прст
ќе ме покаже на ангелот на смртта
чија молба за служба
далеку од Крас
останала заметната
меѓу други
песни за младоста.

АвторДелимир Решицки
2018-08-21T17:21:05+00:00 јуни 25th, 2009|Categories: Поезија, Блесок бр. 66|