Дневник

Дневник

Дневник
Враќање од стража
Магла
Паскалова теорема
Забелешка (целиот мој живот)
Ров број 3
Горчина

Уште десет минути и почнува акцијата.
Не сфаќам зошто толку ми се спие,
додека гранатите ми фрлаат земја врз лицето.
Низ отворот на пушкарницата
гледам: едно дрво, друго дрво
– столбови што придржуваат облаци
и превез од магла што се повлекува пред окото.
Тоа е превез над мајчиниот лик.

Хадис вели: Една ноќ на стража
е еднаква на сто години молење.
Оти ноќта помината на стража
тече бавно
како сто години искрена молитва.

Дождовните капки шумолат врз лисјето
како претпазливи чекори на диверзантите.
Уште пет минути и почнува акцијата.
Одвај гледам, очите сами ми се затвораат.

АвторАсмир Кујовиќ
2018-08-21T17:21:39+00:00 септември 1st, 2003|Categories: Поезија, Блесок бр. 34|