Дневник

Дневник

Дневник
Враќање од стража
Магла
Паскалова теорема
Забелешка (целиот мој живот)
Ров број 3
Горчина

На цигара-прошетка од касарната,
во градината со рози, расте пченка;
врз тркалото на точката, мртви трезни
се тетеравиме по патот кон пругата.

Раката во гипсот ја чувствува тој преку болка,
не преку нечиј допир.
Ниту ја гледа раката што го спушта
жешкиот филџан кафе врз масата.

Оти ноќта блеска од експлозии
а маглата е сè уште врз очилата;
и еден лист во дворот
под дождовните капки, како срце чука.

АвторАсмир Кујовиќ
2018-08-21T17:21:39+00:00 септември 1st, 2003|Categories: Поезија, Блесок бр. 34|