Дневната светлина на историјата

/, Блесок бр. 89/Дневната светлина на историјата

Дневната светлина на историјата

Бела ѕвезда бело насмеана
Дневната светлина на историјата
Сенките од Вердиевиот Реквием
Куферот на Ханичка Брајдова
Ѓолче од сестрински солзи
Нема дожд, ни по дождот сонце
Благосостојба на реверс

уште неразденето
сака да се црпи светлина
од бунарите на сеќавањето

и да се варди
да не се отпаси палецот на левата нога
од каменот расцутен од болка

утрата обично се зарипнати
но влажните јазли на животот
итро ползат до последните зраци светлина

за ужина лебче и малку путер
а заповедана е и по некоја насмевка
да и се најде на смртта кога ќе дојде

багремите пред порта
се заблудени од средниот век:
градскиот воздух ослободувал

мотика не влегува
во леите на избавувањето
во кои се впиени само бивши радости

во највисоката школа на цинизмот:
трудот ослободува
и затоа нема дожд, за по дождот да дојде сонце.

2018-08-21T17:20:49+00:00 мај 9th, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 89|