Дневната светлина на историјата

/, Блесок бр. 89/Дневната светлина на историјата

Дневната светлина на историјата

Бела ѕвезда бело насмеана
Дневната светлина на историјата
Сенките од Вердиевиот Реквием
Куферот на Ханичка Брајдова
Ѓолче од сестрински солзи
Нема дожд, ни по дождот сонце
Благосостојба на реверс

кога крилјата се подготвени за летање
бргу се долетува до гнездото
на сопствената болка

од сопствената шака
си ја лижеш изгубената радост
и ја ишкаш смртта од струните на виолината

ноќни сенки излетуваат
од акордите на вердиевиот реквием
и им ги бришат челата на публиката

лачени ноти
скокаат низ историјата
и се потат во чевлите на диригентот

звуците на животот
како лилјаци се удираат
од ѕидовите на вечноста

од суво усте лушпе ореово
се разлева кон реката
вердиевата чаша вино

отаде реката
последна причесна и школки на суво
– на клапнатите музичари им намигнуваат.

2018-08-21T17:20:49+00:00 мај 9th, 2013|Categories: Поезија, Блесок бр. 89|