Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

/, Блесок бр. 70/Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

1. Ритмузика
2. Испитот
3. Пијано
4. Првиот концерт
5. Дебиси
6. Барок
7. Флејта
8. Гласина
9. Пофалница
10. Последниот рецитал

Да се знае времето чисто
не преку костумите, не преку научниците, преку звуците.
Да се знае музика свесна за својата моќ
бегството на вечноста да се свири и да се враќа како сака
неколку мига дишење
придружени со арогантна возбуда, пеејќи си ја слободата.
А имаше и ликови: поспан крал и неговите благородници.
Имаше и историчари, а со нив и
Zeitgeist
трошни објекти за проучување
заскитани фрагменти
и едно тројно име, кое ги употреби за да го создаде неговиот божествен портрет.

АвторУри Холандер
2018-08-21T17:21:03+00:00 февруари 14th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 70|