Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

/, Блесок бр. 70/Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

Деновите на Конзерваториумот во Тел Авив

1. Ритмузика
2. Испитот
3. Пијано
4. Првиот концерт
5. Дебиси
6. Барок
7. Флејта
8. Гласина
9. Пофалница
10. Последниот рецитал

Италијанскиот пијанист умре, со него умре и неговото пијано.
Се сеќавам на маките при снимањето, облекувањето, наклонот.
Тој сакаше тркачки коли
жени
скратено пијано со две израснати глави.
Воздухот мируваше долго време.
И со денови потоа.
Тивки мигови.
Менувањето на звукот во збор
беше неутешна награда
сеедно, почетокот беше скромен
а крајот би требало да биде голема заблуда.
Ерудицијата беше напуштена.

АвторУри Холандер
2018-08-21T17:21:03+00:00 февруари 14th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 70|