Делфи

Делфи

Раѓање на трагедијата
Маратон
Делфи

Си помисли тој дека по свршената работа
пристигнал веќе вистинскиот миг
за да се забележи прифати и слави
делото негово за вечни времиња
Но тој во сиот занес свој и сета жешка желба
не можеше да сфати
дека големото растојание од сечилото до градот
одамна многумина го минале
и само еднаш било и еднаш се случило сал
да биде претрчан Маратон
поради оној единствен збор што останува
и по неговиот прав

АвторМатеја Матевски
2018-08-21T17:22:04+00:00 април 1st, 2000|Categories: Поезија, Блесок бр. 14|