Гледам низ очите на мајмунот

/, Блесок бр. 14/Гледам низ очите на мајмунот

Гледам низ очите на мајмунот

Варварите (втора рунда)
Тажна работа
Пиво
Епитаф
Гледам низ очите на мајмунот

Совршеното убиство е без причина, рече,
совршеното убиство бара совршен објект,
како тогаш, во Аушвиц,
но не во крематориумите, очигледно,
туку подоцна, рече, кога со часови
седиш сам,
загледан во пената,
отпиваш.

Совршеното убиство е љубовта, рече.
Совршеното убиство не бара совршенство,
само да даваш
колку што можеш.
Дури и во споменот на стисокот, животот
е сè уште вечен. Дури и плачот што ја успивал раката,
дури и урината што паѓала како милост врз студеното месо,
дури и петицата што разнебитила уште една вечност,
дури и тишината,
рече.
Загледан во пената.

Така е, чесно е
сосем да си олесниш, но
совршеното убиство не губи
ни капка.
Како усни на дете, објасни,
како пена и песок,
како тебе,
дури слушаш,
потпивнуваш, слушаш.

АвторАмир Ор
2018-08-21T17:22:04+00:00 април 1st, 2000|Categories: Поезија, Блесок бр. 14|