Гледам низ очите на мајмунот

/, Блесок бр. 14/Гледам низ очите на мајмунот

Гледам низ очите на мајмунот

Варварите (втора рунда)
Тажна работа
Пиво
Епитаф
Гледам низ очите на мајмунот

Трчаше по дождецот дури до паркот.
Скина еден голем лист и го кладе на глава.
Потоа ја соблече кошулата.
Па чевлите.
Застана крај езерото и се загледа во водата.
Ги закопа стапалата во црната кал, се заниша на ветрот.

Нема, немало, не ќе има.
Облаци и уште повеќе облаци.
Чудна пајка му клука меѓу прстите, раката му се стори молња,
ја вчопи и ја стегна. Потоа со обете раце.
Ѝ го свитка вратот
како што правеа на тајните забави
меѓу кокошарниците во кибуцот.
Пајката побегна, трчаше цели пет метри
без глава
и потоа се ничкоса веднаш
до водата.

Лицето на водата експлодира во сино.
Стоеше исправен како олук
и долго мочаше.
Без кошула.

АвторАмир Ор
2018-08-21T17:22:04+00:00 април 1st, 2000|Categories: Поезија, Блесок бр. 14|