Во некои денови

/, Блесок бр. 95/Во некои денови

Во некои денови

Денот филтриран
Лет во место
Топола
Во некои денови
Јаболко и кос
Секојдневно
Сопствениот здив
Се сретнуваме

Превод од германски: Елизабета Линднер

ДЕНОТ ФИЛТРИРАН низ процепите од ролетната
и секое придвижување создава кривулести линии, рути за патување:

прошареаност од сенки, водена мембрана. Ти

си седната во сликата, архаична, со масло од еукалиптус
на работ од кадата, замислено се внесуваш во дождовниот
период: кората од стеблото се засекува

сега, на неа концентрично се врти патувањето на местата
за кои некој си прикажува, на некој почеток
на некакво претчувство, подреденост:

површинскиот напон

те поделил на птичја перспектива
и сликарство на тело
врз потопени врвови од прсти.

Потоа водата истекува. Пред прозорецот
непоместени паралелограмите. Ти остануваш
во просторот, архива си,

што остинува.

АвторЈурген Ненѕа
2018-08-21T17:20:44+00:00 мај 15th, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 95|