Вернисаж и други песни

/, Блесок бр. 56/Вернисаж и други песни

Вернисаж и други песни

Вернисаж 1, насреде
Вернисаж 2, со камен во јајцето
Свиленкаста тишина Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994
Секоја вечер се враќа Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994
Жените повеќе живеат Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994
Неделата е само вечност Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994
Крстови Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994
Самотијата е сила Избрани песни од „Од заедничката зима“, 1994

Голотијата е пулсирачки говор.
Огледалото е шупливо тело.

Маргрет Крејдл

О
ооо,
окото е;

поток
(на потомците
и на предците); толку
разлеано што и душата
стенка под Еросот.

… Насреде: ти и јас, обете –
јас. Чеканче, наковална. Узен–
гија, божји дар. Дури телото преку
увотото на праисторијата не го открие
невидливото.

Со калеидоскоп од метафори,
со бои. Со Ich -form дефицијата, од која
ќе преживее само точката.

Да не се доткајува текстот – и да се почека
на смислата всадена во телото на оргастично немите зборови.

(На Умберто Ортега Виласењор; ноември 2006)

Превод од словачки: Звонко Танески

АвторСтанислава Хробакова Репар
2018-08-21T17:21:15+00:00 октомври 17th, 2007|Categories: Поезија, Блесок бр. 56|