Велосипедска музика

/, Блесок бр. 47/Велосипедска музика

Велосипедска музика

Велосипедска музика
Композиција за расположение
Куса историја
Рано навечер, како сега
На полпат
Филозофија на љубовта
Орфејска варијација
Досието Х

Превод од англиски: Магдалена Хорват

Нашата велосипедска музика
е тропот и клопот под летни дрвја.
Твоето колено турка, турка
една темна тежина
врз тежината на зелениот велосипед.
Моето рамо е до твоето,
твоето до моето,
па не знаеме кој се навалува
додека велосипедот скокнува
дупка, се лизга по бразда
и кученцето лае од зад неговата капија
и муви под дрвјата ни прават крошна-две.

Добар ден!

Повторно сме студенти
дури се тркаламе низ градските улици
ти на седиштето а јас на прачката:
и твојот здив ми е во косата
засекогаш, засекогаш.

АвторФиона Сампсон
2018-08-21T17:21:26+00:00 април 16th, 2006|Categories: Поезија, Блесок бр. 47|