Бунар

Бунар

Хоризонт
Камен
Летен дожд
Пепел
Бунар
Марта

Превод од словачки: Звонко Танески

1.

Црн свет, светла
трага во водата
а во трагата срча од стакло

2.

Се наведнуваш
и избиваш под видикот, округол
како кружењето на раката врз воланот

3.

Се исправуваш, со ногавицата ја дофаќаш
сенката, што ќе те запре, ќе го повтори
движењето зад друго движење
и ќе го држи чекорот.

4.

Кој од нас е црн,
кој бел,

кој слаб,
кој силен,

кој избил под видикот, округол
како кружењето на раката врз воланот.

АвторЈан Ондруш
2018-08-21T17:21:00+00:00 септември 8th, 2010|Categories: Поезија, Блесок бр. 74|