Будење во трето лице еднина

/, Блесок бр. 96/Будење во трето лице еднина

Будење во трето лице еднина

Лепливи зборови
Несовршеност
Барајќи знаење
Вуманити
Чудно и далечно
Земи сè
Доцна
Зошто и како

Доцна е сега мило.
Се одвоивме еден од друг,
како бебе што се лизнува од утроба.
Се преселивме на спротивните страни од вратата,
градејќи еден цел континент меѓу нас,
избегнувајќи патишта да се направат и патеки да се измислат.

Доцна е, знаеш.
Дури и птиците се заспани,
И ветрот е скриен во некое дрво,
И водата е застаната на бреговите за да се одмори.
Би се дрзнале ли да ги нарушиме
мирот и тишината на нашите
закопани сеќавања?

Не мило, доцна е.
Ние сме како пациент во кома
кој се надева на рамна линија

АвторД.А. Лори
2018-08-21T17:20:43+00:00 јуни 21st, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 96|