Бришан простор

/, Блесок бр. 76/Бришан простор

Бришан простор

Автобиографија
Секое утро
Шумски јаготки
Изгубена слобода
Желна за дом
Меѓу две зла
Заборав: поетика на помнењето
Разбирање и вера

Штета, схоластика!
Повторувања, паралелизми
предодредености…
Човек нема без драма
Реч против реч
Посесија против посесија
Дело против недело.

Со што со кого се соочуваш
секојдневно –
со познаници
со историски личности
или со измислени
книжевни ликови?

Прашањето е чудно, но
не е во прашање уметноста
туку чистата стварност
– можноста да му припаѓаш
на битието:

да се чувствуваш слободно
не да прашуваш
слободата, што беше тоа?

2018-08-21T17:20:59+00:00 март 1st, 2011|Categories: Поезија, Блесок бр. 76|