Поезија – Зоран Анчевски

/, Литература, Блесок бр. 124/Поезија – Зоран Анчевски

Поезија – Зоран Анчевски

1
2
Магла
4
5
6
Привид
Последниот поход
Поплака на стариот воин
Доаѓања – заминувања?


7. Привид

(сонет во слободен стих)

Нема поголема лага од онаа
што ни ја принесува планината на есен.
Ни говори бавно за пролетните желби,
а нѐ спрема за зимски сон и заборав:

бара да се откажеме од гладта
во нашиот прв чекор по снагата нејзина.
Ја замачкува сопствената палета од бои
со матни потоци и кални патеки.

Сака да нѐ лизне, нѐ тера на покорност
како развеано бело знаме на ветерот.
Ни ги поместува стрелките
на часовникот еден живот нанапред

и ни шепоти дека тука сме одвај присутни,
дека речиси нѐ нема,
дека нѐ нема.

АвторЗоран Анчевски
ПреводЗоран Анчевски
2019-04-16T10:33:39+00:00 март 30th, 2019|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 124|Tags: |