Нева Лукиќ – Поезија

/, Литература, Блесок бр. 118/Нева Лукиќ – Поезија

Нева Лукиќ – Поезија

МОЖНОСТИ
ПРЕМИН
ДУХОВИ
УМИРАЊЕ ВО ПУСТИНА
СВЕТЛИНА


СВЕТЛИНА

Токму во тенките набори на чаршафот
Меѓу лизгавите тоги на заминатите змии

Светлината

На север, таму каде што е ноќ со ноќи
при првиот зрак светлина на лицата
на луѓето им се ежат цели образите

Сонцето

За нив толку далеку.
Со нивните тенки раце
Би создавало
шумски пожари.

АвторНева Лукиќ
ПреводЃоко Здравески
2019-01-15T12:13:02+00:00 март 27th, 2018|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 118|