Нева Лукиќ – Поезија

/, Литература, Блесок бр. 118/Нева Лукиќ – Поезија

Нева Лукиќ – Поезија

МОЖНОСТИ
ПРЕМИН
ДУХОВИ
УМИРАЊЕ ВО ПУСТИНА
СВЕТЛИНА


ДУХОВИ

Бараме духови по ќошињата на одразите
Стравуваме од темнината на собата
во која некој починал
Мислиме дека духовите се недопирливи, невидливи,
можат да се појавуваат, да исчезнуваат како им е ќеф

Духовите се всушност поинакви
Многу се телесни и тие низ нашите тела
ги изедначуваат живите и мртвите
Тие низ нашите тела со морници, со одамна запишани
клинести букви
Кога нашата кожа за миг ќе продише а влакната
ќе се втиснат во воздухот

Тие не можат пак да се покажат кога ќе посакаат

Зависат од здивот на живите, од јазикот што е овде и сега

АвторНева Лукиќ
ПреводЃоко Здравески
2019-01-15T12:13:02+00:00 март 27th, 2018|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 118|