Поезија – Луиз Глик

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Луиз Глик

Поезија – Луиз Глик

(песни од збирката „Арарат“, издание „Артконект“, 2022, Луиз Глик, добитничка на Нобеловата награда за литература за 2020)

ИСПОВЕД
ПРЕСЕДАН
ЗАГУБЕНА ЉУБОВ
ПЛАНИНАТА АРАРАТ
РАЈ
ОДРАЗ ВО ОГЛЕДАЛО
ПРВО СЕЌАВАЊЕ


ЗАГУБЕНА ЉУБОВ

Сестра ми потроши цел еден живот во земјата.
Се роди и умре.
Помеѓу тоа,
ниту еден буден поглед, ниту една реченица.

Го правеше тоа што бебињата го прават,
плачеше. А не сакаше да биде нахранета.
Сепак, мајка ми ја држеше, се обидуваше да ја промени
првичната судбина, потем историјата.

Сепак нешто се промени: кога сестра ми умре,
срцето на мајка ми стана
толку студено, толку круто,
како тенок приврзок од железо.

Тогаш ми се чинеше дека телото на сестра ми
е магнет. Можев да почувствувам како го тегне
срцето на мајка ми кон земјата,
за да може да расте.

АвторЛуис Глук
2023-01-06T09:58:58+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|