Поезија – Луиз Глик

/, Литература, Блесок бр. 148/Поезија – Луиз Глик

Поезија – Луиз Глик

(песни од збирката „Арарат“, издание „Артконект“, 2022, Луиз Глик, добитничка на Нобеловата награда за литература за 2020)

ИСПОВЕД
ПРЕСЕДАН
ЗАГУБЕНА ЉУБОВ
ПЛАНИНАТА АРАРАТ
РАЈ
ОДРАЗ ВО ОГЛЕДАЛО
ПРВО СЕЌАВАЊЕ


ИСПОВЕД

Да се рече дека сум бестрашна —
не е вистина.
Се плашам од болест, од понижување.
Како и сите, имам свои соништа.
Но, научив да ги кријам,
да се штитам
од задоволство: сите среќи
го привлекуваат гневот на мојрите.
Тие се сестри, дивјачки —
конечно, немаат
друго чувство, освен завист.

АвторЛуис Глук
2023-01-06T09:58:58+00:00 декември 30th, 2022|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 148|