Хрватски Фауст и други драми

//Хрватски Фауст и други драми

Хрватски Фауст и други драми

Избрани драми од Слободан Шнајдер (2011)

Едиција Гестус, книга 01

Избрала, превела од хрватски и приредила Јелена Лужина

Нагласувам дека изборот од петте драми отпечатени во оваа книга – оваа петтина од вкупниот 25-драмски опус на Слободан Шнајдер! – претставува нешто како „разумен компромис“, до кој е дојдено по многуте разговори, проверки и договори со самиот автор, ама и со неколкумина негови (и мои) генерациски другари, компетентни познавачи на Шнајдеровата театралика, на неговиот театар „како таков“, ама и на контекстот кој го „обусловувал“ неговото тврдоглаво и упорно драмско писмо. Специфично, енервантно, понекогаш ексцесно, многупати дури и еуфорично (да не речам: невротично), ама секогаш – автентично. И моќно, дури отаде! (од предговорот на приредувачот проф. д-р. Јелена Лужина)

Цена: 650 ден.

Купи

ISBN 978-9989-59-360-4, 14×20 см., 492 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Предговори од авторот и приредувачката
  • Театрографија на Слободан Шнајдер
  • Белешка за авторот
АвторСлободан Шнајдер
2021-03-24T23:09:15+00:00 декември 7th, 2012|Categories: Книги|