Раковиот напоредник

////Раковиот напоредник

Раковиот напоредник

Роман од Хенри Милер (2009)

Превод од англиски: Игор Исаковски

Едиција с.р., книга 06

ХЕНРИ МИЛЕР ЗА ПРВПАТ НА МАКЕДОНСКИ!
Несомнено еден од најзначајните светски романи, „Раковиот напоредник“ (Tropic of Cancer, Париз, 1934) на Хенри Милер не престанува да предизвикува книжевни дебати и расправии, дури и после 75 години од своето прво издание. Во ова свое прво објавено дело Милер експериментира со книжевниот израз: експеримент кој ќе остави длабоки траги во цивилизациското наследство на современиот роман во дваесеттиот век. (од поговорот на Игор Исаковски)

Рекоа за романот:

Ова е најважната книга во 1930-тите, а Милер е единствениот вреден имагинативен прозаист кој во последните неколку години се појавил во англиското говорно подрачје. Џорџ Орвел

Објавувањето на „Раковиот напоредник“ е исклучително значаен настан во историјата на модерната книжевност.Семјуел Бекет„Раковиот напоредник“ е еден од десетте најдобри романи на дваесеттиот век. Норман Мајлер

Modern Library: Еден од педесетте најдобри романи на дваесеттиот век!

Time: Еден од стоте најдобри романи на сите времиња!

Цена: 600 ден.

Купи

ISBN 978-9989-928-97-0, 14×20 см., 280 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
  • Поговор од Игор Исаковски
АвторХенри Милер
2021-03-24T23:27:46+00:00 декември 6th, 2012|Categories: Проза, Современ роман, Книги|