Град во огледало

////Град во огледало

Град во огледало

Роман од Мирко Ковач (2011)

Превод од хрватски: Катица Гароска Ацевска.

Едиција с.р., книга 17

Награди:„Владимир Назор“, „Аугуст Шеноа“ и „Киклоп“ во Хрватска, „13 јули“ во Црна Гора и „Меша Селимовиќ“ во Босна и Херцеговина.

Оваа меланхолична семејна хроника, раскажана во прво лице, со автобиографски елементи, на извесен начин претставува простување на писателот од родниот крај: едноставно раскажано семејно ноктурно. Како фини нишки во заднината на приказната се нагласени препознатливите општествените околности од тој период. Како хроничар кој вешто и со извонредна леснотија го запишува животот на просторот што го одбележал, а пред сe односот на истовремена блискост и недоразбирање меѓу таткото и синот, Мирко Ковач во овој роман маестрално ја остварува мислата дека нашиот живот е она на што се сеќаваме, а не она што сме го проживеале. Мирко Ковач, еден од најталентираните писатели од просторите на некогашна Југославија, како бисер во низата свои дела го напиша романот „Град во огледало“. За овој свој роман, авторот вели дека е приказна за страст, за љубов и за смрт раскажана преку едно семејство, нагласувајќи дека тоа е и автобиографија, но и фикција, без оглед на тоа што поаѓа од факти. Романот „Град во огледало“ ги има добиено следните книжевни награди: „Владимир Назор“, „Аугуст Шеноа“ и „Киклоп“ во Хрватска, „13 јули“ во Црна Гора и „Меша Селимовиќ“ во Босна и Херцеговина.

Цена: 700 ден.

Купи

ISBN 978-9989-59-351-2, 14×20 см., 360 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
АвторМирко Ковач
2021-03-24T23:06:29+00:00 декември 7th, 2012|Categories: Проза, Современ роман, Книги|