Четворица Ирци

Четворица Ирци

Современи ирски раскази – Михaл О’Конили, Падрик Бранах, Дaра О’Конejла, Алан Титли (2009)

Превод од англиски: Калина Јанева

Едиција Ернест, книга 06

Говорителите и писателите на ирски сега се само една од многубројните малцински групи во рамките на еден поголем национален наратив. Официјално поддржани од страна на државата, но практично маргинализирани и третирани и како национално богатство и како нужно зло. Освен тоа, во рамките на Движењето за обнова на ирскиот јазик, авторите повеќе се трудат да ја претстават неговата субверзивна, радикална страна, а не неговата структура. Дел од нив, меѓу кои и Титли, отворено го искажуваат своето незадоволство од дволичноста на официјална Ирска со помош на јазична виртуозност која се граничи со карневализација: доказ, ако ни треба доказ, дека јазичните игри со зборови не се резервирани само за ирските автори кои пишуваат на англиски туку се дел од келтската традиција која отсекогаш била полна со богати фрази и алитерации. Деклан Киберд

Цена: 240 ден.

Купи

ISBN 978-9989-59-314-7, 12×17 см., 182 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • предговор на Деклан Киберд
  • белешки за авторите
АвторМихал О'Конили
АвторПадрик Бранах
АвторДара О'Конејла
АвторАлан Титли
2021-03-24T23:09:55+00:00 декември 6th, 2012|Categories: Проза, Книги, Избрана проза|