Горко-слатки парчиња

////Горко-слатки парчиња

Горко-слатки парчиња

Современи холандски раскази, избрал и уредил Герит Бусинк (2006)

Превод од англиски: Игор Исаковски.

Едиција Ернест, книга 03

Дури и ако насловот Горко-слатки парчиња не соодветствува на целокупната современа холандска книжевност, секако дека добро го илустрира овој избор на куси раскази создадени од холандски автори во последните две децении. Ниско поставената земја и постојаната битка со ветрот, водата и намуртеното небо, како и вековната традиција на слободоумната буржоазија доминирана од Калвинистичкиот поглед на свет, истовремено и строга и либерална – ова за писателите претставува извор на иронични описи и авто-анализи. Неверојатно е како холандските писатели со справуваат со спротивставените сили на либерализмот и конзервативизмот, конфликтот и задоволството, слободната мисла и религиозноста.Од предговорот на Герит Бусинк

Цена: 250 ден.

Купи

ISBN 9989-928-58-4, 12х17 см., 136 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешки и фотографии
АвторГерит Бусинк
ПреводИгор Исаковски
2018-12-06T13:22:41+00:00 декември 4th, 2012|Categories: Проза, Книги, Избрана проза|