Балади и распади

Балади и распади

Одбрана поезија од Георги Господинов (2011)

Превод од бугарски: Никола Маџиров

Едиција Морфеј, книга 14

Живото, ранливото, минливото се главни теми во овие песни… Задоволство од прочитаното… Задоволство кое нè плени како вкусување едноставни јадења од детството… Поезија на секојдневието, која денес ретко се среќава. Frankfurter Algemaine Zeitung Овие чудни песни нè водат сè подлабоко и сè понавнатре во пластовите на јазикот и смислата. Neue Zurcher Zeitung Малите трагедии, комедии и гротески на секојдневието се она што ве тера да ги засакате овие стихови. Die Welt За оваа поезија јазикот и литературата се сами по себе објекти на посакувањето… За Господинов „јазикот е екстази“. Марк Робинсон Георги Господинов – еден од клучните современи европски поети. Евгениј Харитонов Тоа е едноставно нов/поинаков тип лиризам. Светлозар Игов

Цена: 200 ден.

Купи

ISBN 978-9989-59-347-5, 12×17 см., 186 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
АвторГеорги Господинов
АвторНикола Маџиров
2018-12-21T10:46:23+00:00 декември 7th, 2012|Categories: Избрана поезија, Поезија, Книги|