Љубовници од Верона

////Љубовници од Верона

Љубовници од Верона

Поезија од Предраг Луциќ (2009)

Превод од хрватски: Игор Исаковски

Едиција Бореа, книга 22

Првата целосна книга поезија на Предраг Луциќ претставува некои од истакнатите обележја на неговата, според многу нешта единствена поетика. Земајќи за тематска определба едно синхрониски и дијахрониски густо место, ѕидот во Верона прекриен со љубовни графити, авторот со ист поетички гест зафаќа низа навидум диспаратни постапки, кои се обединети со неговата намера да регистрира и со на поезијата иманентен начин да верификува и дополнително да разработи една во многу нешта запоставена јазична динамика; онаа која во својот полн облик е составен и неразделен дел од едно специфично медитеранско, а со самото тоа и далматинско урбано окружение. Милош Ѓурѓевиќ

Цена: 200 ден.

Купи

ISBN 978-9989-928-90-1, 12×17 см., 172 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
АвторПредраг Луциќ
ПреводИгор Исаковски
2018-12-05T11:21:26+00:00 декември 6th, 2012|Categories: Поезија, Книги, Збирки поезија|