Под површината

Под површината

Поезија од Алеш Дебељак (2008)

Превод од словенечки: Игор Исаковски.

Едиција Бореа, книга 17

Најновата книга поезија на Алеш Дебељак е конципирана како една голема поема во која мотивите варираат и се преплетуваат. Под површината го собира во себе она кое некогаш било горе, кое сме го дишеле. Сега, фрлени под вода, во една темнина и влажнотија која ни ги гуши гласовите, можеме само да се обидуваме да испливаме нагоре. Иако некој можеби би очекувал подводноста на пеењето да биде придушена, Дебељак тоа на своите стихови не им го дозволува: иако лирски по изразот, тие во себе носат епски пораки низ слики кои се насекаде наоколу – а најмногу длабоко во нас. И. Исаковски

Цена: 170 ден.

Купи

ISBN 978-9989-928-78-9, 12×17 см., 94 страници
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:

  • Био-библиографска белешка
АвторАлеш Дебељак
ПреводИгор Исаковски
2018-12-06T10:53:33+00:00 декември 5th, 2012|Categories: Поезија, Книги, Збирки поезија|