DEVASTATIONS: Сите еднаш бевме воини!

/, Звук, Блесок бр. 101-102/DEVASTATIONS: Сите еднаш бевме воини!

DEVASTATIONS: Сите еднаш бевме воини!

Берлин
ONCE THEY WERE WARRIORS
Грешки
Мајстори на тишината

Превод од босански: Елизабета Баковска

Во Берлин бев неколкупати. Последното сеќавање ми е на малиот хотел во кој бев отседнал, полутајно, без многу најави на познаниците дека сум тука. Ми требаше тишина, бегство, ми требаше да се оддалечам од сѐ и од себе, а сепак блиску до некои стари пријатели, до љубовта и заборавениот копнеж, во случај осаменоста да стане неподнослива.
Хотел во близина на Карл-Маркс-штрасе. Како да го протолкувам тоа освен како добар знак. Неукелн е пријатен кварт. Жив. Не можам да му ја дефинирам акцијата, ама не ни сакам. Дојдов да останам странец оти заминувам за неколку дена. Не студи. Хотелската соба имаше необичен плафон, оти сум на поткровје.
Пуштам музика. Devastrations. Поновата имигрантска сцена на Берлин, си помислив на шега. Како да сакам да се успијам, во себе ги набројувам албумите кои се создавани во Берлин и се создаваа инспирирани од Берлин: Лу Рид – Берлин, Дејвид Боуви – Heroes, Иги Поп – The Idiot, U2 — Achtung Baby, Nick Cave and the Bad Seeds – Your Funeral… My Trial и, се разбира Einsturzende Neubauten – 1/2 Mensch…
Толку време по Рид, Боуви, Поп, Бед Сидс: Devastations! Исто толку добри, исто така хипнотизирачки. The Devastations на првиот албум. На останатите два, членот The се изгубил. Сѐ друго останало, за среќа, недевастирано, оти со секој нов албум се сѐ подобри. Штета што снимија само три. Песната Under е химната на мојата малечка и необична хотелска соба. Никогаш нема да заспијам.

Under

2018-08-21T17:20:40+00:00 ноември 12th, 2015|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 101-102|