Три музички имиња

/, Звук, Блесок бр. 74/Три музички имиња

Три музички имиња

#1 Скута и Пјацек веќе петнаесет години соработуваат на импровизирани и компонирачки проекти. Нумерата Acoustic Breakcore претставува исклучително акустички перформанс во кој двајцата музичари ги користат компонирачките и интерпретациските искуства од најразличните музички жанрови (класична, современа, импровизирачка музика, џез, noice, електронска, минималистичка, серијална, електро-акустична музика, поп, minimal, музика за компјутерски игри и сл.).
http://www.myspace.com/skutaandpiacek

#2 Нисиру, член на мулти-жанровската дружина www.afera.sk од градот Мартин, претставува нова млада крв на словачката сцена со електронска музика, која претежно изведува minimal techno и electro композиции. Како еден од малкумината ди-џеи, сепак, успева да изведе мноштво стилско-различни сетови и да поврзе жанровски неповрзувачки ленти. Публиката можела да го слушне во многу клубови и на многу фестивали во Словачка. Постепено се одомаќинува и во соседна Чешка, исто така како продуцент и ремиксер. Неговите сетови биле изведени и на различни радио станици, веројатно нејзначајната од нив е Rádio_FM. Заедно со Функатрон создава ударна група нарекувана и FunkyShitMafia, која произведува музика со помош на три грамофони. Ако сè уште не сте ја слушнале неговата музика, претставете си пинг-понг во изведба на Ричи Хавтин со Диплом и Модеселектор.
www.myspace.com/nisiru

#3 Врбовски виќази (Врбовски победници): Види
www.vrbovskivitazi.sk – за групата

Превод од словачки: Звонко Танески

АвторВлна
2018-08-21T17:21:01+00:00 септември 8th, 2010|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 74|