Стојан Димов, кларинет

/, Звук, Блесок бр. 07/Стојан Димов, кларинет

Стојан Димов, кларинет

Роден 1956 во Белград.
Образование: Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје (1981),
Специјализација на Музичката Академија во Загреб (1981-1983)
Магистрирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје (1992)

Награди и признанија:
Прва награда на натпреварите на Музичките училишта во Македонија, 1968, 1974,
Трета награда на натпреварот на Музичките уметници во Загреб, 1980
Прва награда на Сојузниот натпревар во Сарајево/1981

Работно искуство:
Солист на Македонската Филхармонија, 1980-1993
член на дувачкиот квинтет на Македонската Филхармонија, 1987-1993
Солист Џез Оркестарот на МРТВ, 1989 –
Солист со голем број Камерни Оркестри (МРТВ Камерен Оркестар, Мозес Квартет – Словачка, Цирих Трио, Жорж Енеску – Камерен Оркестар… соработка со диригинтетите како Волфганг Грот, Тадеуш Козловски, Ангел Шурев, Доминик Деџеан, Франц Јозеф Бресник, Вјачислав Блинов, И. Јонеско – Галати, Фимчо Муратовски…)

Рецитали и турнеи:
Скопје, Загреб, Белград, Сарајево, Мелбурн и Сиднеј (1990), Минхен и Франкфурт (1990), Рим (1991-93), Софија (1993), Куала Лумпур – Ипох – Сингапур (во соработка со Јамаха 1995), Париз (1997)… Фестивал Охридско Лето (1991, 1993-98), Денови на Музиката – Херцег Нови (1991), Град Театар – Будва (1995), Варнанско Лето (1996)…

Репертоар:
Концерти, Кончертина, Камерни дела… и повеќе од стотина солистички композиции за кларинет-пијано и саксофон-пијано.

2018-08-21T17:22:11+00:00 февруари 1st, 1999|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 07|