Диксифрог рекордс

/, Звук, Блесок бр. 22/Диксифрог рекордс

Диксифрог рекордс


Томи Кастро Бенд – Крив за љубов (ДФЦД 8524)
Лери Мекреј – Блузот е мој бизнис (ДФЦД 8522)
Папа Чаби – Ја претставува њујоршката блуз сцена – повторно (ДФЦД 8523)
Мејсон Кејси – Душа на огин (ДФЦД 8521)
Бил Пери – Запали го тоа (ДФЦД 8519)
Тино Гонзалес – Модерен скитник (ДФЦД 8515)

Општо-познат е фактот дека иднината на блузот зависи, пред сè, од работата на помали, независни дискографски куќи чија посветеност кон идиомот е круцијална движечка форма за егзистенцијалното опстојување на споменатиот музички израз. Овие фирми најчесто се водени од љубителите на блузот кои тоа можат да си го дозволат, или, пак, музичари чија визија се огледува во секојдневната борба за опстанокот на блузот и неговото доближување до што е можно поголемиот аудиториум на музичките конзументи. Могумина, според денешните стандарди, големи имиња на блузот, својот успех го должат токму на работата на овие мали фирми кои им дале шанса што секако не би ја имале кај големите дискографски концерни. Една од такви истакнати „независни“ куќи со донкихотовска провениенција секако е и француската „Диксифрог Рекордс“. Во последниве години оваа фирма стана синоним меѓу љубителите на блузот, рокенролот и други музички содржини, предсе поради одличен материјал, без оглед дали се работи за сопствен продукт или лиценцирани изданија. Кога љубител на музиката ќе набави било што од „Диксифрог Рекордс“, тој знае што може да очекува: квалитетно име, одлична изведба и силна продукција. Имав можност да слушнам многу изданија на „независните“ Французи и никогаш не сум слушнал лош производ во секоја смисла. Тоа секако зборува за квалитетот што во сета таа работа го вложуваат Филип Ланглоа и неговите колеги, задолжени за продукцијата и репертоарот на „Диксифрог Рекордс“. Бројни изданија на оваа фирма можат да се слушнат редовно на втората програма на македонското радио како и во емисијата „Моџо Блуз“ на Канал 103.
Во продолжение следат информации за најновата продукција на „Диксифрог Рекордс“ која заслужува внимание:

2018-08-21T17:21:55+00:00 октомври 1st, 2001|Categories: Осврти, Звук, Блесок бр. 22|