Мурали

Ви ја претставуваме фотогалеријата на муралите насликани на годинешниот 8. Стрит артс фестивал во Мостар на кој учествуваат уметници од Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Италија, Шпанија, Бразил, Германија, Аргентина и САД.

Фестивалот се одржува од 2012 година и продолжува да се развива сè до денес, со цел да се облагороди јавниот простор, да се придонесе за културниот живот на градот, да се создадат мултикултурални урбани платформи и да се афирмираат млади уметници.

Преку уличната уметност во Мостар се огледува потенцијалот на културните и креативните процеси, кои ги поттикнуваат дијалогот и позитивните социјални реакции.

Со поддршка на домашните, регионалните и странските уметници, фестивалот од година во година расте, создавајќи простор за слобода во кој егзистира една од поубавите галерии под отворено небо во регионот, па дури и пошироко.

Amela Memić – БиХ

Benjamin Čengić – Бих

Darko Jovičić -БиХ

Deni Božić – БиХ

Dinho Bento -Бразил

Dženana Taso – БиХ

Enrico Carne – Италија

Erick Sanchez – САД

Irene Infantes – Шпанија

Iva Pažin – БиХ

Jeron – БиХ

Luca Ledda – Италија

Lunar – Хрватска

Mabel Vicentef – Аргентина

Mane Mei- Хрватска

Marko Zakky Zadro-БиХ

Martin Frljić -БиХ

Медина Дедиќ – БиХ

„MSYP kolektiv“ – БиХ

Мухамед Баручија – БиХ

Рикардо Друшкиќ и Бенџамин Ченгиќ – БиХ

Сокар Уно – Германија

Срѓан Демон Димиќ – Србија

Засар Бахамонте – Шпанија

2019-12-27T11:59:34+00:00 декември 18th, 2019|Categories: Изложба, Галерија, Блесок бр. 129|